SOC-8: Standards of care, versjon 8

Behandlingsstandard for omsorg og helsehjelp til transseksuelle, transkjønnede og kjønnsnormbrytende personer, versjon 8 (utgitt i 2022).

SOC-8 er basert på en rigorøs prosess i flere stadier. Blant annet har uavhengige forskere fra anerkjente Johns Hopkins universitet gjort utvelging, vurdering og klassifisering av faglitteratur. NHS sine NICE-standarder for utarbeiding av medisinske retningslinjer er fulgt. 119 eksperter har deltatt i utarbeiding av de ulike kapitlene. Prosessen tok 5 år, og resultatet inkluderer 80 sider med forskningsreferanser.

Standards of care (SOC) utgis av World Professional Association for Transgender Health (WPATH). SOC8 er en samling begrunnede anbefalinger, basert på vitenskapelig dokumentasjon som er kritisk vurdert. Veilederen er ment for bruk i ulike helsesystemer over hele verden, og prosessen gjenspeiler dette. Den inneholder diskusjoner av risikoer og potensielle skadevirkninger, såvel som gjennomførbarhet og hva som er akseptabelt innenfor ulike kontekster og land.

Prosessen har inkludert input fra helsearbeidere og pasientgrupper i ulike land når det gjelder språkbruk og tilgjengelighet for ulike typer helsetjenester, blant annet. Anbefalingene har i siste runde blitt godkjent gjennom en prosess der anbefalinger som ikke hadde mer enn 70% støtte i ekspert-teamet og referansegrupper, måtte omformuleres til det ble oppnådd enighet (Delphi-process).

SOC-8 er en grundig faglig fundert behandlingsstandard, og den eneste faglige oppdaterte standarden vi har for kjønnsbekreftende behandling. Helsedirektoratets retningslinjer gir anbefalinger om organisering og generell kunnskap i helsevesenet.

Les mer her om hvordan og hvorfor HKS i Oslo implementerer SOC-8 i sitt arbeid.

Kapitlene i SOC-8

  1.  Global Applicability

  2.  Terminology – Diagnostic Criteria

  3.  Epidemiologic Considerations

  4.  Overview of Therapeutic Approaches

  5.  Children

  6.  Adolescents

  7.  Adults

  8.  Non-Binary

  9.  Mental and Behavioral Health in Adults

  10.  The Role of Primary Care

  11.  Hormone Therapy

  12.  Sexual Health Across the Lifespan

  13.  Reproductive Health

  14.  Voice Therapy

  15.  Surgery and Postoperative Care

  16.  People Living in Institutional Environments

  17.  People with Intersex Conditions

  18.  Eunuchs

  19.  Competency, Training, Education

  20.  Ethics

Anbefalingene er gradert:

Sterke anbefalinger ("vi anbefaler") er for intervensjoner der:

  • evidensen er av høy kvalitet

  • det er stor grad av sikkerhet for at forventede effekter vil oppnås i praksis

  • det er få ulemper med intervensjonen

  • det er høy grad av aksept blant pasienter eller de som anbefalingen gjelder for

Svake anbefalinger ("vi foreslår") er for intervensjoner der:

  • det er svakheter i bevisgrunnlaget

  • det er en viss tvil om størrelsen på effekten som kan forventes i praksis

  • det er behov for å balansere de potensielle fordelene og ulempene ved intervensjonen

  • det er sannsynlighet for varierende grad av aksept blant pasienter eller de som anbefalingen gjelder for

Faglige retningslinjer er …

”… systematisk utviklede råd og konklusjoner for å hjelpe helsearbeider og pasient til å velge å passende/hensiktsmessig behandling for en definert klinisk problemstilling”.

En kunnskapsbasert retningslinje (eller for eksempel veileder, prosedyre, handlingsprogram) betyr at beslutningsgrunnlaget som sier hvilke tiltak som skal iverksettes er basert på vitenskapelig dokumentasjon som er systematisk samlet inn. Denne vitenskapelige dokumentasjonen skal også være kritisk vurdert. (…) Men å gi anbefalinger for praksis, betyr også at dokumentasjonen vurderes i forhold til aktuelle praksisfelt. Det skal blant annet tas hensyn til ressurser, hva som er akseptabelt for pasienter, hva som er akseptabelt for helsearbeider, økonomi og etikk.

-Kunnskapsbasertpraksis.no

Gå til kildene: