For fastleger

Mange transpersoner ønsker å starte opp med maskuliniserende eller feminiserende hormonbehandling, for at kroppens uttrykk og kjønnsidentitet skal stemme bedre overens. Uansett hvor hormonbehandling startes opp, vil behandlingen vanligvis være livsvarig, og overføres til fastlege etter kortere eller lengre oppstartsfase.

Under deler vi HKS sine rutiner for både oppstart og oppfølging av kjønnsbekreftende hormonbehandling, samt informasjon om hva fastlegen har lov til å bidra med når det gjelder hormonbehandling fra den nasjonale retningslinjen om helsehjelp til personer med kjønnsinkongruens.

Oppfølging av hormonbehandling hos fastlegen

Det finnes mange ulike veier til kjønnsbekreftende hormonbehandling. Fastlegen kan møte og bli bedt om å overta behandling for pasienter som har startet opp hormonbehandling på ulike steder, som for eksempel:

  • På Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens, OUS (Rikshospitalet)

  • Hos helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) i Oslo kommune

  • Hos en privat allmennlege

  • Hos en privat endokrinolog

  • Hos en annen fastlege

  • I utlandet

  • Via selvmedisinering, kjøp på nett osv

Du som fastlege kan også vurdere å starte opp behandling. Under gjør vi rede for regelverk og hva du bør tenke på om du som fastlege vurderer å starte opp hormonbehandling om du møter en pasient du mistenker har behov for denne helsehjelpen.

Fastleger som har spørsmål om hormonbehandling er velkommen til å kontakte HKS for veiledning uansett hvem som har startet opp behandlingen.

Under hvilke forutsetninger kan fastlege vurdere oppstart av kjønnsbekreftende hormonbehandling

“I den helhetlige vurderingen veies risikoen ved å gi behandling opp mot risikoen ved å ikke gi behandling.”

Kilde: Nasjonal retningslinje for kjønnsinkongruens

  • “I utgangspunktet kan enhver lege eller psykolog sette diagnosen kjønnsinkongruens. […] Dagens regelverk forutsetter at de fleste hormonpreparater som benyttes i kjønnsbekreftende helsehjelp må rekvireres av definerte spesialister for at det skal gis refusjon. Hvis andre leger forskriver hormonpreparater til en pasient på indikasjonen kjønnsinkongruens må pasienten betale legemidlet selv.”

    “Fagpersonell utenfor spesialisthelsetjenesten med nødvendig kompetanse kan benyttes i det tverrfaglige samarbeidet.”

    “Med bakgrunn i nye diagnosekoder, er det behov for et oppdatert kunnskapsgrunnlag som også inkluderer ikke-binære personer og forståelsen av kjønnsinkongruens som en del av mangfoldet, og at tilstanden ikke lenger regnes som en psykiatrisk lidelse.”

  • Retningslinjen åpner for at fastleger kan starte opp kjønnsbekreftende hormonbehandling. Internasjonale retningslinjer sier at den viktigste kompetansen for helsearbeidere i denne sammenhengen er erfaring med å arbeide med gruppen. Den erfaringen må opparbeides, og det er rimelig å anta at det kreves et visst pasientvolum. I påvente av etablering av operative regionale sentre, kan fastleger samarbeide med lokalt helsepersonell med nødvendig kompetanse som endokrinologer, psykologer eller NACS-sertifiserte sexologer, eller med det tverrfaglige teamet som finnes ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS).

  • Hver pasient vurderes individuelt. Internasjonalt anbefales en felles beslutningsmodell for oppstart av behandlingen. Det innebærer at helsepersonell gir god informasjon om virkninger og bivirkninger av behandlingen, muligheter for behandlingsmisnøye, og alternative behandlinger. Pasient kan så være med å ta et informert valg; deres erfaringer og behov kartlegges og tas med i beslutningsgrunnlaget.

  • Fra den nasjonale retningslinjen:

    “-Pasienten har vedvarende kjønnsinkongruens med ønske om kjønnsbekreftende behandling

    -Avklarte somatiske- og psykiske kontraindikasjoner for behandling

    -Pasienten får informasjon som gir grunnlag for medvirkning og samtykke

    -Pasienten forstår informasjon om forventet resultat av behandlingen, samt potensielt irreversible forandringer og mulige bivirkninger

    -Muligheter for reproduksjon ivaretas

    -Individuelt tilrettelagt oppfølgingsprogram – justering av behandling, relevante undersøkelser og støttende samtaler

    Pasientens livskvalitet og livsmestring hører med i vurderingen som gjøres før behandling. Utfordringer med å mestre livet er i seg selv ikke en eksklusjon for behandling.”

Rutiner og informasjon om kjønnsbekreftende hormonbehandling

Under har vi limt inn rutinene som brukes på Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) for kjønnsbekreftende hormonbehandling.

Vi har i tillegg egne artikler på våre sider med en enklere tilgjengelig gjennomgang av de viktigste medisinske virkningene/bivirkningene ved henholdsvis feminiserende hormonbehandling og maskuliniserende hormonbehandling. For en dypere kontekstualisering av transisjonsprosessen anbefaler vi personer som vurderer å transisjonere medisinsk, å ha samtaler med sexologer som har erfaring med kjønnsinkongruens og kjønnsbekreftende behandling.

Når det gjelder kartlegging og diagnose følger Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS):

  • Standards of care, versjon 8 (SOC-8) fra World Professional Association for Transgender Health (WPATH 2022)

  • ICD-11 fra Verdens helseorganisasjon (WHO 2018) når det gjelder diagnostisering, slik det er implementert gjennom Helsedirektoratets retningslinjer for kjønnsbekreftende helsehjelp fra 2020.

Klikk på bildene under for å laste ned informasjon fra HKS:

Sjekkliste feminiserende behandling og allmennmedisinsk oppfølging

Rutine for feminiserende hormonbehandling

Forventede effekter av feminiserende hormonbehandling

Rutine for maskuliniserende hormonbehandling

Sjekkliste maskuliniserende behandling og allmennmedisinsk oppfølging

Forventede effekter av maskuliniserende hormonbehandling