Innspill til NOU 2024: 4 Voldtekt - et uløst samfunnsproblem

HKS har sendt to innspill til NOU 2024: 4 Voldtekt - et uløst samfunnsproblem. Den ene handler om vårt forebyggende arbeid gjennom prosjektet Spør først!, og den andre er et kortere innspill som del av en felles innsendt uttalelse fra Nasjonalt SRHR nettverk (nettverk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter).

Prosjekt Spør først! sitt innspill om nasjonal forebygging gjennom skolen og skolehelsetjenesten

Innspillet kan åpnes som PDF og leses her

HKS sitt innspill i fellesuttalelse Nasjonalt SRHR-Nettverk

Helsestasjon for kjønn og seksualitet er et tverrfaglig lavterskeltilbud med spesialkompetanse på kjønn og seksualitetsmangfold. Vi tilbyr samtaler til barn, ungdom, voksne under 30 år, og foreldre.

HKS jobber særlig med personer som bryter med kjønn- og seksualitetsnormer i samfunnet. Vi ser tydelig hvordan både barn, unge og voksne som tilhører sårbare minoriteter, er ekstra utsatt for vold og overgrep. Vi opplever at kunnskap både i samfunnet generelt, og spesielt blant politikere, journalister, helsepersonell og i skolen om slike minoriteter er svært viktig.

I samfunnsdebatten, og fra helsepersonell, singles skeive og spesielt kjønnsmangfoldige ut på måter som skaper minoritetsstress, skam og opplevelse av å være mindre verdt. Mangel på tillit til samfunnsinstitusjoner fører til at sårbare personer ikke søker hjelp. Mangel på adekvat helsetilbud fører til at folk søker usikre måter å skaffe helsehjelp selv, som kan føre til videre økt sårbarhet.

Det HKS observerer når det gjelder økt sårbarhet og minoritetsstress innenfor feltet kjønns- og seksualitetsmangfold vil i stor grad gjelde andre minoriteter også – og i særdeleshet for personer som tilhører flere minoritetsgrupper.

Vi ser behov for at mangfoldsfokus og kunnskap om minoritetsstress bør inn i alle relevante utdanninger, som jobber med mennesker eller har makt til å påvirke holdninger i samfunnet, fra journalister, til jurister, politi, sosialarbeidere, lærere, helsepersonell og andre hjelpere. Det vil ta for lang tid å utdanne en ny generasjon med mer kunnskapsrike aktører, derfor må det også settes inn gode kunnskapshevingstiltak i dag, og det må finnes spesialtilpassede hjelpetjenester for ulike sårbare minoritetsgrupper som i dag ikke møtes med tilrettelagt hjelp, og dermed i mindre grad benytter seg av de tilbudene som finnes.

Et eksempel fra HKS sitt forebyggende arbeid er undervisningsopplegget “Spør først!”. Dette har som mål å forebygge seksuelle overgrep og fremme en positiv og trygg seksualitet. En kunnskapsbasert og positiv seksualitetsundervisning, gir barn og unge kunnskap om det sunne og gode de kan si ja til, like mye som hvordan man setter grenser. En kunnskapsbasert og god seksualitetsundervisning bør også ha et inkluderende språk som omfatter, inkluderer og normaliserer alle minoritetsgrupper. Det bør også gi kunnskap til alle de som er rundt barnet, inkludert helsesykepleiere, lærere og foreldre. «Spør først!» er et undervisningsopplegg som holdes både på barneskole, ungdomsskole og videregående, og følger barnet gjennom ulike faser av barndommen og er alderstilpasset. Vi har pilotert undervisningen på 2000 elever, 600 foreldre og kurser nå helsesykepleier i hele landet. Erfaringene fra elevene er at dette er temaer de er glad for at vi tar opp og at det øker deres bevissthet rundt deres handlinger.

Neste
Neste

13. mai 2024: Fagdag om kjønnsinkongruens hos barn og unge